Go Back   UG Community @ Ultimate-Guitar.Com > Instruments > Guitar Gear & Accessories
User Name  
Password
Search:

Reply
Old 01-16-2013, 05:45 PM   #1
Androidjoey
Registered User
 
Join Date: Oct 2011
How do i get all the speakers to work in my jcm 800 cab

So i just purchased a 1960b jcm 800 cab and when i plugged it in only the 2 bottom speakers work so does anyone know how to get the other 2 working?
Androidjoey is offline   Reply With Quote
Old 01-16-2013, 06:02 PM   #2
LaidBack
Call me Mike
 
LaidBack's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: New Jersey
Sounds like you have it plugged in the stereo input, use the mono input on the cab. Make sure (if there is a switch on the cab) that it's set to mono.
__________________
Gibson Les Paul Studio
Highway One Telecaster
Dean Evo
Mesa F-50
Laney GH50L
Vox AC30 C2
Ampeg V2
pedals
LaidBack is offline   Reply With Quote
Old 01-16-2013, 06:03 PM   #3
Dave_Mc
Chirp and Swirl
 
Dave_Mc's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Northern Ireland
are you using the mono input? Just checking you're using it correctly and it's not faulty. if there's somethign wrong obviously that's a more involved fix, depending on what exactly is wrong.

EDIT: ninja'd again
__________________
Quote:
Originally Posted by Cathbard
We had a guy in the band admit that he liked Nickelback. We immediately started looking for his replacement.


Dave_Mc is offline   Reply With Quote
Old 01-16-2013, 06:04 PM   #4
Androidjoey
Registered User
 
Join Date: Oct 2011
There is only one input and no switches am i missing something?

Last edited by Androidjoey : 01-16-2013 at 06:05 PM.
Androidjoey is offline   Reply With Quote
Old 01-16-2013, 06:10 PM   #5
Dave_Mc
Chirp and Swirl
 
Dave_Mc's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Northern Ireland
probably not. the newer marshall cabs have mono/stereo switches but the older 800 ones may not

if it only has the one input jack then it sounds like something is wrong it could be something simple like a bad connection or cold solder joint or something like that or it could be a bad speaker, or...

it could be any number of things, really. it's kinda getting beyond my pay grade, lol.
__________________
Quote:
Originally Posted by Cathbard
We had a guy in the band admit that he liked Nickelback. We immediately started looking for his replacement.


Dave_Mc is offline   Reply With Quote
Old 01-16-2013, 06:12 PM   #6
Androidjoey
Registered User
 
Join Date: Oct 2011
Quote:
Originally Posted by Dave_Mc
probably not. the newer marshall cabs have mono/stereo switches but the older 800 ones may not

if it only has the one input jack then it sounds like something is wrong it could be something simple like a bad connection or cold solder joint or something like that or it could be a bad speaker, or...

it could be any number of things, really. it's kinda getting beyond my pay grade, lol.

Lol well looks like its time to crack it open and enter the belly of the beast then.
Androidjoey is offline   Reply With Quote
Old 01-16-2013, 06:13 PM   #7
Dave_Mc
Chirp and Swirl
 
Dave_Mc's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Northern Ireland
yeah probably. hopefully it'll be something obvious. good luck.
__________________
Quote:
Originally Posted by Cathbard
We had a guy in the band admit that he liked Nickelback. We immediately started looking for his replacement.


Dave_Mc is offline   Reply With Quote
Old 01-16-2013, 06:17 PM   #8
Androidjoey
Registered User
 
Join Date: Oct 2011
Quote:
Originally Posted by Dave_Mc
yeah probably. hopefully it'll be something obvious. good luck.

Hopefully
Androidjoey is offline   Reply With Quote
Old 01-16-2013, 07:20 PM   #9
LaidBack
Call me Mike
 
LaidBack's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: New Jersey
Post pictures while you're at it! For we love new gear...and may be able to help diagnose the issue via pictures...
__________________
Gibson Les Paul Studio
Highway One Telecaster
Dean Evo
Mesa F-50
Laney GH50L
Vox AC30 C2
Ampeg V2
pedals
LaidBack is offline   Reply With Quote
Old 01-16-2013, 10:02 PM   #10
gumbilicious
beginner
 
gumbilicious's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: on the road... again
when you pop the cab open look for loose connections/wires on the jack plate and the speakers.

look at the wiring, it should look like this



if if doesn't look like that then maybe someone screwed with the wiring. rewire the 4x12 to look like that (or an equivalent series-parallel wiring).

then you can test a speaker with a 9V battery to see if it's dead.



i do that test with just the battery and have never used an adapter from radio shack. i just stick the two sides right on the terminal and the speaker makes a pop.

if the speaker doesn't pop then it may need a recone or a little solder. most likely you'll be sending to some speaker repair place or just getting a new speaker

if the speakers work then it check all the connections with a mult meter and see if you can find a break and then rewire the cab, just takes some speaker wire and crimp spade connector (strippers and pliers help too). if you have a little solder and a soldering pencil already then all you'd need is a little speaker wire.
__________________
punk isn't dead, it's always smelled that way.

"A perfection of means, and confusion of aims, seems to be our main problem."
-ae

Last edited by gumbilicious : 01-16-2013 at 10:04 PM.
gumbilicious is offline   Reply With Quote
Old 01-16-2013, 11:28 PM   #11
Androidjoey
Registered User
 
Join Date: Oct 2011
Quote:
Originally Posted by LaidBack
Post pictures while you're at it! For we love new gear...and may be able to help diagnose the issue via pictures...

I'll post some tomorrow.
Androidjoey is offline   Reply With Quote
Old 01-17-2013, 12:44 AM   #12
Androidjoey
Registered User
 
Join Date: Oct 2011
Well I got around to opening it early and the problem seems to be solved the guy I bought it from had the wiring kind of off and the top 2 where not properly connected and there is one missing wire to hook up the last speaker to the jack.
Attached Images
File Type: jpg photo (1).JPG (27.6 KB, 29 views)
File Type: jpg photo (2).JPG (28.1 KB, 23 views)
File Type: jpg photo (3).JPG (27.9 KB, 19 views)
File Type: jpg photo (4).JPG (27.6 KB, 18 views)
File Type: jpg photo (5).JPG (30.8 KB, 20 views)
Androidjoey is offline   Reply With Quote
Old 01-17-2013, 08:01 AM   #13
Dave_Mc
Chirp and Swirl
 
Dave_Mc's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Northern Ireland
^ good news that it's not something serious

I'll leave you in gumbi's capable hands as he knows more about the ins-and-outs of speaker wiring than i do
__________________
Quote:
Originally Posted by Cathbard
We had a guy in the band admit that he liked Nickelback. We immediately started looking for his replacement.


Dave_Mc is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump



All times are GMT -4. The time now is 04:24 AM.

Forum Archives / About / Terms of Use / Advertise / Contact / Ultimate-Guitar.Com © 2014
Powered by: vBulletin Version 3.0.9
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.