Tim the Rocker
I own a Cabriolet.
Join date: Jul 2008
2,095 IQ
#1
... and I really have no idea what to do right now.


I bought this pedal online from an US boutique builder and got it shipped here to Spain, so I'd rather do everything I can to fix it here before shipping it anywhere because it'll cost an arm and a leg in shipping and I already paid my dues getting it here.
I have a local tech, but he has screwed me over and over and I really want him to be the absolute last option.

What is wrong with the pedal? When engaged (every cable works, power supply is the correct, etc) NO sound comes through the pedal. When it's bypassed everything works fine. The LED lights on perfectly. The pedal has two options, a Fuzzy overdrive and an octaver, and when the OD switch is engaged that's when it gives me the problems. It worked yesterday but after a few stomps it started giving me that problem and today it won't work.

Since the LED works when engaged, I suppose there's nothing wrong with the switch, and as far as I can see there's no bad solderjoints, loose cables or burnt chips.

How should I be able to find the problem? If I can locate it I'm faily sure I should be able to fix it myself, or at least I would only need to give it to the tech for the shortest time possible. Any tools I could use to do this, please tell me and explain how it works, I would REALLY, REALLY appreciate any help given. It's a fairly expensive pedal and three of my five boutique pedals have been giving me problems lately, which makes me wonder if it's the long shipping distance that breaks them down on the way or if boutique just isn't that reliable as everybody thinks...
Guitars:
- Gibson SG Standard
- Lag Roxane 500
- Eastwood Hi-Flyer
- Takamine EG523

Amplifiers:
- Jet City JCA50H
- George Dennis 60Watt The Blue Combo
- Marshall SuperBass 100Watt
ProphetToJables
Tight Tight Tight
Join date: Dec 2008
1,529 IQ
#2
If he sold you a faulty product, he should pay to get it shipped back to fix.
Gear:

Gibson 2005 Les Paul Standard
Fender Road Worn Strat w/ Noiseless pickups
Marshall JCM 2000 401C
Marshall Vintage Modern 2266
Marshall 1960A cab (Dave Hill from Slade's old cab)
Ibanez TS9DX
EHX Little Big Muff
Freshman Acoustic
Tim the Rocker
I own a Cabriolet.
Join date: Jul 2008
2,095 IQ
#3
It wasn't faulty the first 3 months of use... it suddenly happened. I rather I find a tech here and have the original builder pay part or whole of the costs for repair. Then I'll take care of the shipping/transport to get it to the tech (since it's boutique building there's not really any legal bonding)
Guitars:
- Gibson SG Standard
- Lag Roxane 500
- Eastwood Hi-Flyer
- Takamine EG523

Amplifiers:
- Jet City JCA50H
- George Dennis 60Watt The Blue Combo
- Marshall SuperBass 100Watt
ragingkitty
meow?
Join date: Jun 2008
1,727 IQ
#4
Maybe you can share what pedals they are? Maybe it's a common problem.

Have you checked for loose wires in the pedal? Sounds like some wires are disconnected.
Quote by Blompcube
it's so cool to hate Gibson, even the federal Department of Justice hates them.

( )( )
( . .) This is Bunny. Copy and paste Bunny into your
C('')('') signature to help him gain world domination.
Tim the Rocker
I own a Cabriolet.
Join date: Jul 2008
2,095 IQ
#5
It's not a common pedal and I'd rather not give out the name until I've spoken with the builder. I can't see any bad wires... I'd put it all apart myself to check, but it cost me 200€, so I rather NOT break it...
Guitars:
- Gibson SG Standard
- Lag Roxane 500
- Eastwood Hi-Flyer
- Takamine EG523

Amplifiers:
- Jet City JCA50H
- George Dennis 60Watt The Blue Combo
- Marshall SuperBass 100Watt
ProphetToJables
Tight Tight Tight
Join date: Dec 2008
1,529 IQ
#6
We really can't help if we don't know what the pedal is...
What's wrong with giving us the name?
Gear:

Gibson 2005 Les Paul Standard
Fender Road Worn Strat w/ Noiseless pickups
Marshall JCM 2000 401C
Marshall Vintage Modern 2266
Marshall 1960A cab (Dave Hill from Slade's old cab)
Ibanez TS9DX
EHX Little Big Muff
Freshman Acoustic
ragingkitty
meow?
Join date: Jun 2008
1,727 IQ
#7
Then speak to the dealer. Look, you have a choice, either speak to the builder, or give us something we can work with.

We can't help us unless you give us something substantial to work with. The problem is that we have a series of hypothetical issues with a hypothetical pedal, when we need things like pictures or actual pedals in order for us to help.

Do you have before and after pictures to compare the wires to know that all the wires are in good order?

Boutique doesn't mean impeccable quality. It means smaller builders that can supply limited quantities of pedals instead of the mass-manufactured pedal brands like Maxon or Boss.

If you want a pedal that's built like a tank, get a Boss.
Quote by Blompcube
it's so cool to hate Gibson, even the federal Department of Justice hates them.

( )( )
( . .) This is Bunny. Copy and paste Bunny into your
C('')('') signature to help him gain world domination.
Last edited by ragingkitty at Feb 1, 2013,
ProphetToJables
Tight Tight Tight
Join date: Dec 2008
1,529 IQ
#8
Yeah, no-ones going to ordering a clone of an expensive pedal thats broken anyway.
Gear:

Gibson 2005 Les Paul Standard
Fender Road Worn Strat w/ Noiseless pickups
Marshall JCM 2000 401C
Marshall Vintage Modern 2266
Marshall 1960A cab (Dave Hill from Slade's old cab)
Ibanez TS9DX
EHX Little Big Muff
Freshman Acoustic
ragingkitty
meow?
Join date: Jun 2008
1,727 IQ
#9
Have you checked the wire connections on the 3PDT switch?
Quote by Blompcube
it's so cool to hate Gibson, even the federal Department of Justice hates them.

( )( )
( . .) This is Bunny. Copy and paste Bunny into your
C('')('') signature to help him gain world domination.
Tim the Rocker
I own a Cabriolet.
Join date: Jul 2008
2,095 IQ
#10
I have no pictures, but I can make some. And well, you've convinced me; the pedal is the Blakemore Bipolar Octadrive. Just to the one that asked me why not giving out the pedal's name: if I was selling a product and it had broken in hands of my client, I rather he talked with me first before other people heard of it - no need to bring bad record unto him. But we are all friends here, even though some of you have a rather harsh tone to what you write...

I've found a new tech in my area, and I'm likely to wait to hear from Blake Hickey first about what he thinks, then I'll drive over to that other tech and let him have a look at it. It'll no doubt be cheaper than shipping it.
Guitars:
- Gibson SG Standard
- Lag Roxane 500
- Eastwood Hi-Flyer
- Takamine EG523

Amplifiers:
- Jet City JCA50H
- George Dennis 60Watt The Blue Combo
- Marshall SuperBass 100Watt
ProphetToJables
Tight Tight Tight
Join date: Dec 2008
1,529 IQ
#11
You bought the product, you can say what you want about how well it's built.
Gear:

Gibson 2005 Les Paul Standard
Fender Road Worn Strat w/ Noiseless pickups
Marshall JCM 2000 401C
Marshall Vintage Modern 2266
Marshall 1960A cab (Dave Hill from Slade's old cab)
Ibanez TS9DX
EHX Little Big Muff
Freshman Acoustic
jpnyc
Banned
Join date: Nov 2009
1,023 IQ
#12
Have you opened it up and checked to make sure you didn’t just knock a wire loose by stomping on it?
Tim the Rocker
I own a Cabriolet.
Join date: Jul 2008
2,095 IQ
#13
1) I can't see any loose wires. I don't know how to build pedals and I don't know anything about schematics, but I know how to spot any obvious errors, and I honestly can't find any. Maybe it would help if I deattached everything, but that's rather risky; I don't want to harm it anymore than what it is now.

2) The product is beautifully built, designed and sounding. I'm not going to put a knife in the back of the excellent service I got when I bought the product. Maybe I was raised different, but there's no need to make it harder for a builder by coming out saying his product is shit and breaks when used...
Guitars:
- Gibson SG Standard
- Lag Roxane 500
- Eastwood Hi-Flyer
- Takamine EG523

Amplifiers:
- Jet City JCA50H
- George Dennis 60Watt The Blue Combo
- Marshall SuperBass 100Watt
Tim the Rocker
I own a Cabriolet.
Join date: Jul 2008
2,095 IQ
#15
Yup, I did. I've written back and forth with him a lot when I bought the pedal, so I'm just hoping he wakes up soon over there in the US
Guitars:
- Gibson SG Standard
- Lag Roxane 500
- Eastwood Hi-Flyer
- Takamine EG523

Amplifiers:
- Jet City JCA50H
- George Dennis 60Watt The Blue Combo
- Marshall SuperBass 100Watt
ragingkitty
meow?
Join date: Jun 2008
1,727 IQ
#16
Troubleshooting is not putting a knife into the builder's back. A faulty pedal can be attributable to problems outside of the build quality.

I can't honestly say that I've heard of similar problems from that builder, I suggest posting pictures of the innards.

Though unlikely, did you experience the same problem with your other 2 faulty pedals?
Quote by Blompcube
it's so cool to hate Gibson, even the federal Department of Justice hates them.

( )( )
( . .) This is Bunny. Copy and paste Bunny into your
C('')('') signature to help him gain world domination.
Blktiger0
The Name's Devon! ;)
Join date: Sep 2007
3,630 IQ
#17
First off, I would like to agree that you aren't doing anyone a disservice by naming the pedal you're having issues with. If it's a common problem, then the builder needs made aware, and if it's a one-off problem, then nobody is going to care. If anything, you're doing yourself and your fellow consumers a disservice.

Second, I'm not sure if it's able to run on batteries, but have you tried doing that? I'm no tech, but it COULD be an issue with a difference in power between countries.

Are all of the pedals you're having issues with from the US?
JAHellraiser
Registered User
Join date: Jun 2009
2,405 IQ
#18
Quote by Blktiger0
First off, I would like to agree that you aren't doing anyone a disservice by naming the pedal you're having issues with. If it's a common problem, then the builder needs made aware, and if it's a one-off problem, then nobody is going to care. If anything, you're doing yourself and your fellow consumers a disservice.

I agree. Besides, there's a difference between "Ahh this Thingy-ma-bobby from Whosit McPedalBuilder is complete shit! Avoid at all costs!" and "The Fizzmaster 5000 from Line 6 appears to have some sort of error. I'm getting a non fizzy tone...not sure if this is normal.."

One is completely bashing the pedal and builder for what might be a one-off error, the other is just sharing that error.
Tim the Rocker
I own a Cabriolet.
Join date: Jul 2008
2,095 IQ
#19
Alright, let's leave the name and backstabbing for now; it serves no purpose anymore.


The other pedals have all had independent problems that were easy fixed and some of them come from US, some from EU and one from NZ (Red Witch) and I had a battery power supply installed in the pedal before he sent it to me because it didn't come with it originally, but that was faulty for some bad wiring and so I used the power supply and everything was just fine for more than 3 months until this happened. DO you think that could be the problem? Somehow there's a connection there between my problem and the battery snip? I remember the problem it was giving me then was of a similar character...
Guitars:
- Gibson SG Standard
- Lag Roxane 500
- Eastwood Hi-Flyer
- Takamine EG523

Amplifiers:
- Jet City JCA50H
- George Dennis 60Watt The Blue Combo
- Marshall SuperBass 100Watt
ragingkitty
meow?
Join date: Jun 2008
1,727 IQ
#20
Hold up, what power supply are you using, the total current it can supply and what's your total current draw for all the pedals you've linked up?

One possibility of your "lights are on but no sound coming through" could be that your PSU is not supply sufficient current for your pedal. Unlikely for an OD pedal but it could happen if have lots of other power suckers drawing from the same power source. An octaver, depending on its circuit design could be drinking up lots of the available current.

Did you recently throw any more pedals into the chain

Also has your power source ever given you any problems? If so maybe you can borrow a PSU to test if it works? It sounds like your signal is being choked somewhere?
Quote by Blompcube
it's so cool to hate Gibson, even the federal Department of Justice hates them.

( )( )
( . .) This is Bunny. Copy and paste Bunny into your
C('')('') signature to help him gain world domination.
Last edited by ragingkitty at Feb 2, 2013,
Tim the Rocker
I own a Cabriolet.
Join date: Jul 2008
2,095 IQ
#21
Voodoo Laps 2+ and I haven't had problems before, but I might just try an other port and see if maybe that one is faulty, which would still be a shame but well... I'll check that out today in a couple of hours.
Guitars:
- Gibson SG Standard
- Lag Roxane 500
- Eastwood Hi-Flyer
- Takamine EG523

Amplifiers:
- Jet City JCA50H
- George Dennis 60Watt The Blue Combo
- Marshall SuperBass 100Watt
ragingkitty
meow?
Join date: Jun 2008
1,727 IQ
#22
Instead of trying another port, try a whole new power supply and see if that makes a difference.
Quote by Blompcube
it's so cool to hate Gibson, even the federal Department of Justice hates them.

( )( )
( . .) This is Bunny. Copy and paste Bunny into your
C('')('') signature to help him gain world domination.
'93
Registered User
Join date: Sep 2009
1,110 IQ
#23
does it have a battery in it? i know if it has a power suppliy it should bypass the battery but i though my pedal had broken until i used it with a power supply and had taken out the battery