#1
I picked up a Marshall Jcm 2000 50 Watt DSL and a Marshall 1960 Vintage Cab.
I have a problem.
At higher volumes I completely loose the liquid feeling thats great for soloing. At low bedroom volumes it plays great, it's very silky smooth feeling. At those higher volumes OD1 and even OD 2 feel more like Crunch channels, not very solo friendly. If I try to turn up the gain on the amp or my distortion pedal (MXR Custom Badass Distortion) it just causes uncontrollable, and very loud, feedback (and I even use a ICM decimator).
My amp does not have a master volume so I was wondering if a attenuator would be what I would need for this issue?

Signal Chain:
Guitar (Carvin)-Custom Badass-ICM Decimater-Amp.
#2
Buddy an attenuator would not help.

Are you running the distortion pedal at the time of feedback? Have you tried just an OD for a boost to help?

Can you describe the change in tone a bit more?
Quote by DeathByDestroyr
See, it's important that people clarify when they say "metal", because I pretty much always assume they are a Cannibal Corpse fanboi.
#3
Possibly a preamp tube issue. What are your amp's settings?

Jackson RR3 Rhoads and DK2M Dinky
Peavey 6505+ w/ Avatar 212 cab
Ibanez TS9, ISP Decimator, MXR 10 Band EQ
-Digitech RP1000
#4
It's not a tone problem.
Let me put it this way. On a amp with a clean, crunch, and lead channel you wouldn't pick the crunch channel to do lets say tapping on. That's because there's not much gain and that would make you have to press down on the strings harder for the tap to come through. That's what happens as I turn the volume up, it gets louder but I loose gain. Both Od Chanel's become equivalent to crunch channels.
#5
A DSL has a Master Volume.

Change your EQ settings. It's normal to need different settings at vastly different volumes.
Gilchrist custom
Yamaha SBG500
Telecasters
Randall RM100 & RM20
Marshall JTM45 clone
Marshall JCM900 4102 (modded)
Marshall 18W clone
Fender 5F1 Champ clone
Atomic Amplifire
Marshall 1960A
Boss GT-100


Cathbard Amplification
My band
#6
Quote by Cathbard
A DSL has a Master Volume.

Change your EQ settings. It's normal to need different settings at vastly different volumes.

Just about to suggest this. That's why people love valve amps because of the sound they get when turned up. It sounds different than the sound with the volume low, so naturally you're gunna need to eq accordingly.
#7
You have a vintage series Marshall cab so it has V30's right? If so, then your tone will change with increased volume. Eq settings at lower volume will not work at high volume levels.
With my V30's I turn the mids on my amp down a lot at higher volumes to smooth the tone out. The speakers are providing plenty on mids already so if you are using too much your tone will get overly raw, cold and ugly sounding.
MARSHALL JVM 210H
PEAVEY JSX
KRANK 412
MESA 412
FENDER STRATS
DIMARZIO
CELESTION
#8
Quote by Van Noord
You have a vintage series Marshall cab so it has V30's right? If so, then your tone will change with increased volume. Eq settings at lower volume will not work at high volume levels.
With my V30's I turn the mids on my amp down a lot at higher volumes to smooth the tone out. The speakers are providing plenty on mids already so if you are using too much your tone will get overly raw, cold and ugly sounding.


Yep, you probably need to EQ for different volumes. Our ears handle different frequencies at different listening volumes.

How about swapping out that distortion pedal for a clean boost? That should help with getting back some of that liquid lead tone.
Fleet of MiJ Ibanez
Couple of Balls
Peavey & EVH Wolfgangs
Eclipse
Fender HM Strat
Kemper KPA
5150 III 50w & cabs
#9
Quote by Mad_Mod
It's not a tone problem.
Let me put it this way. On a amp with a clean, crunch, and lead channel you wouldn't pick the crunch channel to do lets say tapping on. That's because there's not much gain and that would make you have to press down on the strings harder for the tap to come through. That's what happens as I turn the volume up, it gets louder but I loose gain. Both Od Chanel's become equivalent to crunch channels.


This part didn't make any sense to me.

Can you post your settings.
#10
To the poster that said Pre amp you were right, along with old soldering issues. I took it to the shop to get fixed so its fine now.
Thanks to everyone for trying to help but it wasn't even related to a tone problem. The problem was that I couldn't get much gain out of it, nothing more than a crunch.