#1
Hey guys, it's your ole pal Shaggy back again, but this time it's a cry for help D:

I just bought this Heathkit TA-16 amp from craigslist for $50.
It was made in the 60's or early 70's, and it keeps blowing fuses. I've got a wiring diagram, but I'm really pretty oblivious about this stuff(other than avoid caps cause they store a charge that will fry you) I've done some simple wiring(rewiring guitars) so I'm not a total idiot, but I need help.

What should I look for? How can I test components? I'd say something's shorting out, causing the fuse to blow...

I don't want to throw this thing out, I'd really like to give this old amp another shot at life, so any advice would be really appreciated :\
Quote by genghisgandhi
make the bass more bassy

Quote by grohl1987
You really like input jacks, don't you?

My Gear
Epiphone Les Paul Standard Plus Top
Greg Bennett Acoustic
Epiphone G-1275
#2
Quote by Shaggy Shadric
What should I look for?
The first thing you should look for is a schematic for your amp. Without it, you're pretty much just pissin into the wind. Even with one, debugging is a slow and tedious process if you're trying to enlist help online. But without one, it's damned near impossible.
Meadows
Quote by Jackal58
I release my inner liberal every morning when I take a shit.
Quote by SK8RDUDE411
I wont be like those jerks who dedicate their beliefs to logic and reaosn.
#3
I have one
http://harmony.demont.net/documents/schematics/amps/heathkit_TA_16_01.gif

Also, the short that keeps blowing the fuse(second breaker in that schematic) is probably before the lightbulb on the amp because it doesn't even give a feeble flash when I turn it on. The fuse blows immediately when I turn it on, regardless of settings on the controls
Quote by genghisgandhi
make the bass more bassy

Quote by grohl1987
You really like input jacks, don't you?

My Gear
Epiphone Les Paul Standard Plus Top
Greg Bennett Acoustic
Epiphone G-1275
Last edited by Shaggy Shadric at Aug 12, 2010,
#5
Quote by blandguitar

This is a solid state amp, not a tube amp, much of that, if not all, will not apply here.
Quote by genghisgandhi
make the bass more bassy

Quote by grohl1987
You really like input jacks, don't you?

My Gear
Epiphone Les Paul Standard Plus Top
Greg Bennett Acoustic
Epiphone G-1275
#6
The first thing I would suspect is a bad diode in the power supply, or bias supply. Check to see if any of the diodes in the diode bridge D102-D105 are shorted, if they are replace them with a similar diode. Also check the bias zener diode D1, if it is shorted replace it with a 13V zener.

If none of the diodes are shorted, the next thing you should do is check between the collector and emitter of each transistor, with the amp off, and see if any of them are shorted.

If none of those fix the problem then you will have to start looking at power supply capacitors, or even checking to see if the transformer is shorted.